Kui inimesed seisavad küllalt kaua ringis, hakkavad nad lõpuks tantsima. – George Carlin

13. aprillil toimus Väike-Maarja seltsimajas rahvusvahelise tantsupäeva tähistamise kontsert. Kontserte toimus lausa kaks – kõigepealt oli 1.-5. klassi õpilastele ja pärast 6.-12. klassi õpilastele. 

Ülemaailmset rahvusvahelist tantsupäeva tähistatakse 29. aprillil aastast 1982. Päev sai alguse UNESCO Rahvusvahelisest tantsunõukogust, et tähistada prantsuse tantsija ja ballettmeistri ning akadeemilise koreograafia alusepanija Jean-Georges Noverre sünnipäeva. Noverre elas aastatel 1727-1810.

Tantsupäeva tähistamine aitab märku anda suuremale hulgale inimestele, et tantsukogemus on omaette väärtus ja selle kunstialaga alustada ei ole mitte kunagi hilja. Sellel päeval käivad erinevad tantsurühmad Eesti eri paikades esinemas. Igal aastal valitakse välja ka üks kindel tants, mida kõik tantsurühmad saavad tantsida ja teistele esitada. Välja valitud tantsu võib ka üles filmida ning saata Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsile, kes tunnustavad parimaid jalakeerutajaid. Muidugi on oodatud sellel päeval esitamisele kõik tantsud, mida üldse teatakse, vahet pole, kas tegemist on rahvatantsu, peotantsu või võimlemisega. 

Meie koolis osalesid tantsupäeva kontserdil mitmed erinevad tantsurühmad. Näha võis nii rahvatantsu, linetantsu kui ka balletti. Esimene tants, mis esitamisele tuli, oli “Oige ja vasemba”, mida esitasid erinevates tantsurühmades tantsijad kõik koos. Pärast seda tulid esitamisele erinevad rahvatantsud nii väikeste sega- ja poisterühmaga kui ka neiduderühmaga. Meie kooli neiduderühm võis selle aasta tantsupäeva kontserdil uhkusega tantsida, sest äsja oli selgunud, et pääsetakse sellel suvel toimuvale naiste tantsupeole. 

Lisaks rahvatantsule näitasid 8. klass ja tantsimise valikaine rühm erinevaid tantsužanre ning vihuti ka tantsu, millega tõmmati ka publik endaga kaasa. Tänavuse aasta tantsupäeva tantsuks valiti “Savikoja venelane”, mida meie tantsuõpetaja Egne koos teiste tantsijatega pealtvaatajatele õpetas ning mida ka üheskoos keerutati.

Tantsupäeva tegi ka erilisemaks see, et tantsida sai elava muusika saatel. Kohal olid muusikud Lembit Kopso ja Silver Aasumets, kes mängisid akordionit ja basskitarri. 

Kokkuvõtteks oli väga tore ja tantsu täis päev. Kõik olid väga rõõmsad, sest koos tantsu vihtumine teeb alati tuju heaks. Suur-suur aitäh meie tantsuõpetajale Egne Liivalaidile, kelleta poleks tantsimine meie koolis nii hinnas ning suur aitäh ka tantsijatele, kes viitsivad end ikka trennidesse vedada. 

Pildid on pärit VMG kodulehelt.

Info pärineb Hiiumaa Kultuuri veebilehelt ja Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsi kodulehelt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga